Výroba na sklad (príprava dipov, omáčok a príloh)

V tomto návode sa dozviete, ako si v aplikácii evidovať vlastné výrobky, ktoré sú následne predávané ako prílohy k jedlám a pod. Ako si na sklad pripraviť vlastné suroviny ako omáčoky, dipy alebo akékoľvek iné produkty vyrobené v rámci vlastných zdrojov, pričom cieľom je vidieť stav na sklade tohto výrobku. Jedná sa o tzv. doprednú výrobu na sklad. Postup, ako si v aplikácii evidovať vlastné výrobky sú dva:

  1. Zo skladu vydáme suroviny z ktorých sa výrobok skladá a ktoré boli použité na výrobu manuálne na základe položiek ktoré sa na výrobu použili. Následne sa spraví príjem už hotového výrobku, tovaru alebo suroviny.
  2. V aplikácii sa vytvoria karty, ktoré reprezentujú výrobok a majú jednotlivé suroviny na výrobu definované ako ingrediencie v preddefinovanom pomerovom množstve. Následne sa zo skladu nevydávajú konkrétne suroviny, ale karta, ktorá výrobok reprezentuje, čo výrazne urýchľuje proces výroby. 

Konkrétne si tento proces predstavíme na príprave Tatárskej omáčky pričom si predstavíme výrobu práve podľa bodu č. 2.

Vytvorenie skladových položiek

Pre ilustráciu bude Tatárska omáčka obsahovať len dve suroviny.

  1. V menu aplikácie kliknite na možnosť Karty
    1. Kliknite na tlačidlo + Nová vytvorte novú kartu typu Receptúra:
      1. Názov zadajte "Tatárska omáčka sklad" táto karta bude v MJ "kg".
      2. V záložke Kategórie vyberte kategóriu Sklad.
      3. V záložke Ingrediencie nadefinujte počet porcií pre výrobu. (Tento návod má ilustračný charakter, preto aj pomery pre výrobu sú len ilustračné a je potrebné si zadať reálne pomery na výrobu.)
        1. V tomto prípade sa vyrába 10kg zo surovín:
          1. 10kg Plnotučnej horčice.
          2. 20ks vajec.
      4. Kliknite na Uložiť.
    2. Kliknutím na tlačidlo + Nová v zozname kariet vytvorte novú kartu typu Surovina:
      1. Názov vyplňte "Domáca tatárska omáčka" ako mernú jednotku nastavte "kg". (Táto ingrediencia bude slúžiť pre ostatné receptúry, napr. Vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou a pod.)
      2. Kliknite na Uložiť.
Vytvorenie karty Receptúry
Vytvorenie karty Suroviny

Výroba omáčky - odpis surovín zo skladu

V kuchyni prebehla výroba 1kg tatárskej omáčky, pričom na výrobu sa použili suroviny vajíčka a horčica. Poďme to vysporiadať skladovo. Na toto nám poslúži karta Tatárska omáčka sklad. Ktorú keď vydáme zo skladu, systém automaticky podľa definovaných množstiev vydá jednotlivé suroviny zo skladu.
  1. V menu aplikácie Sklad kliknite na + Výdajka a vyberte Výdaj na spotrebu.
  2. Do poznámky si môžete poznačiť "Výroba Tatárskej omáčky".
  3. Do výdajky pridajte kartu "Tatárska omáčka sklad" v množstve 1kg.
  4. Kliknite na Uložiť.
    1. Na pozadí aplikácia automaticky spraví výdaj z jednotlivých surovín na základe definovaného množstva.
Výdaj surovín zo skladu

Príjem hotovej omáčky na sklad

Pre zaevidovanie hotovej omáčky na sklad je potrebné spraviť tzv. interný príjem suroviny na kartu Domáca tatárska omáčka.
  1. V menu aplikácie Sklad kliknite na + Príjemka a vyberte Inventúrny príjem.
  2. Do poznámky si môžete poznačiť "Výroba Tatárskej omáčky".
  3. Do príjemky pridajte kartu "Domáca tatárska omáčka" v množstve 1kg a vyplňte cenu za príjem podľa výdajky.
  4. Kliknite na Uložiť.

Predaj omáčky / dipu

  1. Predaj cez receptúrnu kartu Domáca tatárska omáčka porcia, ktorá bude predávaná samostatne ako doplnková príloha.
  2. Predaj priamo ako príloha k jedlu, napr. "Vyprážaný syr, hranolky, tatárska omáčka", kde sa nadefinuje priamo na danom jedle, koľko sa má zo suroviny odpísať.
Zároveň je v oboch prípadoch vidiť, koľko z danej omáčky nám zostáva na sklade.
Súvisiace návody

 

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard